Leefstijlnavigatie

Gezondheidsmanagement

COACHING

Coachen is een werkwoord

 

Het Engelse werkwoord "to coach" kan gedefinieerd worden als het "op comfortabele wijze vervoeren van mensen van de plek waar zij zijn, naar de plaats waar zij willen zijn". *

 

In dit geval niet in een koets getrokken door paarden maar in “het proces van de huidige situatie naar de gewenste situatie”. Zowel in persoonlijk als werkzaam leven kunnen, mogen en willen cliënten hun ideeën, dromen en doelen naar een ander of hoger plan brengen. 

 

Als coachen een werkwoord is, betekent dit voor de client eveneens daadwerkelijk “aan de slag gaan”. Dit binnen het eigen regie model en vanuit positieve gezondheid.

 

Zo ga jij als client met jezelf aan het werk. In actie komen, doelen bepalen en stappen zetten horen hierbij. De coach is gedurende dit proces een onafhankelijke gids. Een gids die gebruik maakt van een hele gereedschapskist met “tools”. Dit zijn diverse te hanteren en in te zetten methodieken, die allen hun werking in de praktijk hebben aangetoond. Zoals onder andere het GROW-model, Metamodel, NLP, SMART, 5G-model, Kernkwadraten, Logische Niveaus, Schaalwandelen, enzovoorts.

 

Coaching kan vorm krijgen op velerlei manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan probleem- persoons-, oplossings- of inzichtsgericht coachen. 

 

Gelukkig kom je dus niet alleen in actie. De coach is doende door een oordeelloze houding, actief te luistere en open vragen te stellen. Hierdoor wordt jij als cliënt uitgedaagd om na te denken over jouw huidige situatie. Zo ontstaat ruimte om naar een nieuwe situatie toe te groeien. Kleine stappen waarbij jij, de cliënt, volledig vanuit de eigen regie en positieve gezondheid naar jouw verandering toewerkt. Algemeen betekent dit dat jij als client het leeuwendeel van de energie binnen dit proces levert. Logisch, jij wilt immers veranderen en hieraan werken. Daarom sta jij centraal binnen het hele traject.

 

* Citaat uit Oplossingsgericht coachen van Inzoo Kim Berg & Peter Szabó.

 

 

 

 

Life coaching

Stress en burn-out

Mentale veerkracht

Loopbaanoriëntatie

Vitaliteit
Leefstijl

BRAVOSent

Individueel

Groepen