Leefstijlnavigatie

Gezondheidsmanagement

orthomoleculaire therapie

Orthos is het Griekse woord voor recht, juist, gezond. Moleculair betekent "met betrekking tot de moleculen in het lichaam". De orthomoleculair therapeut houdt zich bezig met de juiste balans van de moleculen binnen het lichaam.

 

Dit door in hoofdzaak naar voeding te kijken. De basis van orthomoleculair denken is namelijk de optimale concentratie van bouwstenen in het lichaam. Denk aan vitaminen, mineralen, sporenelementen, eiwitten, koolhydraten en vetten.

 

Binnen de orthomoleculaire theorie is gevarieerde voeding van goede kwaliteit van esssentieel belang. Om zodoende de juiste verhoudingen aan bouwstenen binnen te krijgen. 

Echter door o.a. luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen en uitputting van de akkers, wordt de kwaliteit van ons voedsel steeds minder. Aanvulling van de eventueel ontstane tekorten kunnen gedaan worden middels aanpassing van de samenstelling van het voedsel dat men eet. Daarnaast wordt gekeken naar het eetpatroon. Tot slot wordt naar de eventuele inzet van voedingssupplementen gekeken.

 

De oude visie toegeschreven aan Hippocrates, een Grieks filosoof uit de oudheid, is daarbij nog steeds van kracht: “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn voeding”. Tegenwoordig wordt ook vaak gesteld: “je bent wat je eet”.

Met andere woorden, ben je jezelf aan vullen of aan het voeden? Bij inname van alleen “junk food” is het vooral “vullen” en zal het lichaam op den duur tekort komen om gezond te kunnen functioneren. Hoe langer de situatie bestaat, hoe slechter het zal worden.

 

Uiteraard is orthomoleculaire therapie niet alleen om in te zetten als men zich niet meer gezond voelt. Veel belangrijker is de preventieve gedachte, oftewel zorgen dat je optimaal blijft functioneren. Ook hier helpt kritisch kijken naar eigen voedingsgewoonten en eventueel suppletie op maat.

 

Omdat Leefstijlnavigatie een holistische denkwijze hanteert, wordt daarbij naar de totale vitaliteit gekeken. Zoals naar invloeden van buitenaf zoals de sociale context, invloed van werk, privé omstandigheden, slaap, ontspanning en beweging. Leefstijlnavigatie wil daarbij een gids zijn naar een eigen regie op gezond eten en leven. Dat de bijwerking hiervan kan zijn je beter en energieker te voelen of eventueel af te vallen, zal dan geen beletsel vormen. Je mag het alleen wel zelf doen!

 

 

 

Energieproblemen

Darmproblemen

Laaggradige ontstekingen

Insuline resistentie

Diabetes type 2

Stress en Cortisol

Ziekte van Lyme

Stressproblematiek